Foto-expositie ‘Tsjernobyl; een schokkende kernexplosie’
De expositie was in de maand november 2019 in de bibliotheek Wageningen. Voor degene, die niet in de gelegenheid zijn geweest om een bezoek te brengen of nog eens de foto's terug te willen zien van de expositie bij deze.
Tsjernobyl blijkt nog steeds de aandacht te trekken bij het publiek, gezien de vele reacties, die in mijn informatieboekje geschreven zijn. Maar dat niet alleen, ook vanuit de pers was er veel belangstelling in de vorm van aankondigingen, interviews in de krant en uitzendingen op NPO Radio 5.
Onder de de tabs van deze pagina is nog informatie te vinden over de persberichten en en meer foto's over Tsjernobyl.
Ook twee van mijn reisgenoten naar Tsjernobyl: Jessica van Dijk en Merle van der Kooi trekken met hun Kunstproject Tsjernobyl "Who Cares?" veel belangstelling in de diverse plaatsen waar zij exposeren. Ga voor meer info daarover naar: https://www.facebook.com/KunstprojectTsjernobyl
Info
De Wageningse fotograaf Willem Mourik exposeert van 2 t/m 28 november 2019 in de bblthk te Wageningen een selectie van 16 foto’s van zijn bezoek aan het Tsjernobyl gebied.
Op 26 april 2019 was het exact 33 jaar geleden dat de kernramp in de centrale van Tsjernobyl plaatsvond. Meer dan 100.000 mensen moesten vertrekken en er werd een gebied van 4.000 vierkante kilometer voor tientallen jaren afgesloten. Voor mensen althans.
Verbazingwekkend is dat ondanks de toen aanwezige dodelijke straling het gebied zich ontwikkelde tot een ongerept natuurgebied, waarin allerlei soorten van dieren, vogels, insecten en planten, die elders op de rode lijst staan, daar algemeen voorkomen.
Willem Mourik bezocht dit jaar met een Nederlandse groep zes dorpen in het rampgebied, dat pas zeer recent is vrijgegeven. “Een zeer indrukwekkende en niet alledaagse locatie met impact, waarbij de schokkende indrukken van de reis nog lang bij je blijven hangen.
Verlaten dorpen, waaruit de bewoners plotseling vertrokken waren. Sommigen met de gedachte om weer snel terug te keren, gezien de gebarricadeerde ramen en deuren van de vervallen huisjes.
Niet alleen de geplunderde interieurs van de huizen zijn interessant om te fotograferen, maar o.a. ook de boerderijen (kolchoz), dorpshuizen, scholen en bibliotheken zijn de moeite waard, ondanks dat er op meerdere plaatsen situaties met gasmaskers, poppen, kleding en andere attributen voor de commercie in scene zijn gezet.
Maar beklemmend is het wel wat je in die dagen om je heen ziet. Wat een impact moet die explosie op de bevolking daar hebben gegeven, mede gezien het feit dat zij nog geruime tijd in het ongewisse werden gehouden.